Με το τουφέκι και τη λύρα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ: ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ

 

Τη ζωή μας πια την καθορίζουν άλλοι. Αυτοί που φορτώνουν τον πλανήτη δηλητήρια, αυτοί που ξεκόβουν την οικονομική ανάπτυξη από τις αξίες και το σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση. Οι συνέπειες είναι γνωστές και δεδομένες: επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, νέες αρρώστιες, φτώχια για τους πολλούς και κέρδη για τους λίγους. Το παγκόσμιο δίκτυο προϊόντων, μεταφορών, καλλιεργειών, τεχνολογίας, έχει σα στόχο του την ποσότητα και όχι την ποιότητα. Κι οι απαντήσεις που δίνουμε στα προβλήματα αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα κι όχι την αιτία. Μας είναι φτηνότερο να αναπτύξομε την έρευνα για τον καρκίνο αφού θυσιάσομε τόσους ανθρώπους που θα νοσήσουν από το να αλλάξομε το μοντέλο ανάπτυξης που τον δημιουργεί. Το μοντέλο αυτό χτυπάει κάθε ανεξάρτητη φωνή, κάθε ιδιαίτερη ταυτότητα. Έτσι, οι αξίες μας, η πίστη μας, η μουσική κι οι χοροί μας θα γίνουν στόχος του μοντέλου που θέλει μια μόνο ιδεολογία και μια κουλτούρα να επικρατεί, αυτή του κέρδους και της τυφλής ανάπτυξης.

Απέναντι σ΄ αυτή την ισοπέδωση, οι λαοί του πλανήτη έχουν την απάντησή τους: Θα χρησιμοποιήσομε τις νέες τεχνολογίες, αλλά για να προωθήσομε την ισότιμη επικοινωνία των πολιτισμών, το σεβασμό του ενός για τον άλλο και όλων για τη φύση. Θα προσπαθήσομε να μην εξαρτώμαστε από το πετρέλαιο αλλά να αξιοποιήσομε τοπικές πηγές ενέργειας. Και θα καλλιεργούμε προϊόντα ποιότητας, και όχι σκουπίδια.

Η στροφή στην οργανική καλλιέργεια είναι μονόδρομος. Αν θέλομε να κρατήσομε την υγεία μας, μόνο η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία θα μας βοηθήσει. Ειδικά για τους παραγωγούς μας, είναι κι ο μόνος τρόπος να βγούν προς τα έξω επιθετικά, να διεκδικήσουν μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Γιατί εμείς απέραντες εκτάσεις για μαζική παραγωγή δεν έχομε. Έχομε όμως τις προοπτικές για καθαρά και ποιοτικά προϊόντα. Κι εκεί μπορούμε να προωθήσομε τη δουλειά μας, να δημιουργήσομε ένα εισόδημα αξιοπρεπές, που θα προέρχεται κι από μιαν επαγγελματική δραστηριότητα που θα συμβαδίζει με αξίες και στόχους.

Η βιολογική καλλιέργεια, όσο κι αν συνδυάζεται με το κέρδος, είναι στάση ζωής, διαπερνά κάθε δραστηριότητα και καλλιεργεί με τη σειρά της τους ανθρώπους που εμπλέκονται μ΄ αυτήν.

Advertisements

Ιανουαρίου 13, 2008 - Posted by | Πολιτική και πολιτισμός

3 Σχόλια »

 1. Καλημέρα!!!

  Αρχίζεις να μ’ αρέσεις και σε έβαλα στη παρέα μου… εις διπλούν!

  Θα σε παρακολουθώ.

  Σχόλιο από manitaritoubounou | Ιανουαρίου 22, 2008 | Απάντηση

 2. Ευχαριστώ και ανταποδίδω τη συμπερίληψη στην παρέα. Τα είπαμε λίγο και στο τέλος Αυγούστου στην Κυπαρισσία, θα τα λέμε κι από δω.

  Σχόλιο από Fourokatos | Ιανουαρίου 23, 2008 | Απάντηση

 3. Από δω σύντεκνε έχει τη δική του χάρη…

  Σχόλιο από manitaritoubounou | Ιανουαρίου 23, 2008 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: