Με το τουφέκι και τη λύρα

ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!

 

 

 

Σοκ, λοιπόν, πάλι, στην τοπική κοινωνία και στο πανελλήνιο! Κι ό,τι είχε καταλαγιάσει το προηγούμενο. Ψηφίσματα για τη δολοφονία του φοιτητή Μανώλη Χορευτάκη, δηλώσεις καταδίκης της βίας και πάλι, μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμός!

Για καμμιά δυο εβδομάδες θα μείνουμε λοιπόν να παρακολουθούμε την παρέλαση στα κανάλια επωνύμων και ανωνύμων, πιθανόν να ενταθεί η αστυνόμευση για λίγο, και μετά ο καθένας στη δουλειά του.

Ο τσαμπουκάς στους δρόμους θα συνεχιστεί, κι όσο θα περιορίζεται σε απλούς ξυλοδαρμούς δε θα ιδρώνει τ’ αυτί κανενός. Κι αυτοί που αγαπούν το Ρέθυμνο, την παλιά πόλη και την παραλία του, θα κλειστούν πιο βαθιά στον εαυτό τους, θα κοιτούν βουβοί το τι θα εκτυλίσσεται και πόσο χαμηλά πέφτει η πόλη, η Κρήτη, η Ελλάδα.

Ο φόνος του φοιτητή είναι η εκδήλωση του υπερτροφικού ΄΄εγώ΄΄ που εκλήθη να αντικαταστήσει τη λεβεντιά και την αντρειά του Κρητικού όταν αυτά κατέληξαν ένα πουκάμισο αδειανό. Αυτού το ΄΄εγώ΄΄, που σε μιαν εποχή που χάνεται η συλλογικότητα, κυριαρχεί. Η παλιά κοινότητα των Ελλήνων υποχωρεί μπροστά στην επέλαση του δυτικού προτύπου και της ατομικής πια επιδίωξης στόχων. Η σύγκριση με το δίπλα μας και ο ανταγωνισμός μαζί του, να έχουμε περισσότερα, να είμαστε εμείς καλύτεροι, να τον διαλύσουμε αν χρειαστεί προκειμένου να βολευτούμε εμείς, είναι η σημερινή μεγάλη ιδέα του Νεοέλληνα, με ακρότατη έκφραση αυτά που κάθε λίγο φέρνουν το Ρέθυμνο στο προσκήνιο της δημοσιότητας.

Και το χειρότερο είναι ότι η βούληση να αλλάξουν αυτά δεν υπάρχει.

Η σιωπηρή πλειοψηφία που αποδοκιμάζει νιώθει αδύναμη. Οι φορείς και οι αρχές ή δε θέλουν ή δε μπορούν.

Και το μόνο που μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση, δεν είναι το θέμα αρχών, αλλά η τσέπη. Η δυσφήμιση του Ρεθύμνου σαν τουριστικό προορισμό, το μποϋκοτάζ των μαγαζιών της πόλης, αλλά και η αποφυγή της εξόδου στο Ρέθυμνο από τους απλούς πολίτες, είναι φαίνεται οι μόνοι παράγοντες που μπορεί να δρομολογήσουν πρωτοβουλίες προς την εξάλειψη του φαινομένου. Όταν τα συμφέροντα – κι όχι οι αξίες – που θίγονται συνειδητοποιήσουν το κόστος, τότε ναι, θα υπάρξει αντίδραση. Κι οι συμπεριφορές μπορεί να ελεγχθούν, και τα έκτροπα να εξαφανιστούν όχι γιατί έτσι πρέπει, αλλά γιατί έτσι καθίσταται το Ρέθυμνο ελκυστικό σαν τουριστικό προϊόν, έτσι οι φοιτητές θα έρχονται για να νοικιάζουν τα σπίτια μας και να καταναλώνουν στα μαγαζιά μας. Κι εμείς τι ακριβώς θα προσφέρουμε;

Advertisements

Μαΐου 20, 2008 - Posted by | Γενικά, Κείμενα για την Κρήτη | , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: