Με το τουφέκι και τη λύρα

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΓΟΥΔΙ, 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

getImage

Συμπληρώθηκαν φέτος 100 χρόνια από τότε που ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, μια οργάνωση Ελλήνων αξιωματικών κάλεσε το Βενιζέλο να εγκαταλείψει την πολιτική ζωή στην Κρήτη και να αναλάβει την ηγεσία της Ελλάδας. Το κίνημα στο Γουδί, όπως ονομάστηκε η πρωτοβουλία αυτή των αξιωματικών, οδήγησε σε εκλογές που έφεραν τον Κρητικό Βενιζέλο στο τιμόνι μιας Ελλάδας που βρισκόταν σε ένα σταυροδρόμι:  Από την μια οι δυνάμεις της Παλαιάς Ελλάδας, προσηλωμένες στην πολιτική της ‘’μικράς πλην εντίμου ‘’χώρας, από την άλλη η ορμή των εκτός Ελλαδικής Επικράτειας πληθυσμών, που εκφράζεται κι από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του Ελλαδικού κράτους, με αιχμή του δόρατος την Κρήτη .

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: H ορμή και το φρόνημα του αλύτρωτου Ελληνισμού οδήγησε σε μεγάλο ποσοστό στην εθνική ολοκλήρωση με τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους, για να εξαντληθεί και θαφτεί – οριστικά όπως αποδείχτηκε – στην στάχτη της Σμύρνης. Στη Μικρά Ασία δεν νίκησε ο Κεμάλ. Νίκησε ο διχασμός, το εσωτερικό μέτωπο κατά της Μικρασιατικής εκστρατείας που εξέφρασαν το Λαικό Κόμμα και το τότε νεοσύστατο ΣΕΚΕ, το μετέπειτα Κομμουνιστικό Κόμμα (το οποίο η ειρωνεία της Ιστορίας ήθελε να γιγαντωθεί ηγούμενο της επόμενης εθνικής προσπάθειας, της αντίστασης του 41-44). Νίκησε η κατάρα του λαού μας που τον σπρώχνει σε εμφύλιες διαμάχες ενώ λαμβάνει χώρα μια εθνική προσπάθεια.

goudi02

Αποτιμώντας την τότε περίοδο και προσπαθώντας αντλήσουμε κάποια συμπεράσματα για το σήμερα, μόνο μελαγχολία μπορεί να μας πιάσει: Καμιά ορμή και καμιά πίστη στα δίκαιά μας δεν υπάρχει, παρά τους κινδύνους και τις εξωτερικές απειλές. Αντίθετα, υπάρχει αδιαφορία, ο λαός μας είναι βυθισμένος σε μια προσπάθεια επιβίωσης και κάλυψης ‘’αναγκών’’ που του δημιουργεί η διαφήμιση, η ανάγκη για πωλήσεις και για αύξηση των οικονομικών μεγεθών. Αυτή είναι η Μεγάλη Ιδέα του σημερινού Έλληνα, και για την ικανοποιήσει δεν προσφεύγει στην παραγωγή, την δουλειά, αλλά στον δανεισμό και στην παραβατικότητα.

Σ’ αυτό βέβαια το χάλι δεν μπήκε μόνος του. Μια ολόκληρη στρατιά διανοουμένων έχει επιστρατευτεί για να κάμψει το φρόνημά μας, να αποδυναμώσει την ιστορία μας, να αμφισβητήσει την υπόστασή  μας  σαν λαού και την πορεία μας στην Ιστορία, ώστε να μας παραδώσει έτοιμους για συνθηκολόγηση στις επιταγές της Νέας Τάξης: Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε, πρέπει μόνο να καταναλώνουμε, να αποδεχτούμε να ζούμε με μειωμένη εθνική κυριαρχία, να μην αντισταθούμε πουθενά.

goudi

Εδώ τα διδάγματα από το Γουδί είναι καταιγιστικά: Μόνο ένας λαός που αποφασίζει να έρθει σε ρήξη με τις αλυσίδες του και να πεθάνει για αυτό,  είναι ικανός να ζήσει. Οι κινηματίες του Γουδί εξέφρασαν μια λαική βούληση που έθεσε στο περιθώριο τις δυνάμεις της υποταγής. Σήμερα ο εχθρός είναι ακόμα πιο δυνατός:  Και έξω αλλά κυρίως μέσα. Και κυριαρχεί στην πολιτική, στην εκπαίδευση, στα ΜΜΕ. Σπάει τον κοινωνικό  ιστό, εξαφανίζει  τις παλιές αξίες της αλληλεγγύης, του κοινοτισμού, του φιλότιμου, της αξιοπρέπειας και στην θέση τους βάζει τον ανταγωνισμό, τον ωχαδερφισμό, την αδιαφορία για το διπλανό μας και το σύνολο στο οποίο ανήκουμε όλοι.

Πρέπει λοιπόν πρώτα αυτόν να αντιμετωπίσουμε. Κι αν το καταφέρουμε, τότε δεν θα μας φοβίζει κανείς εξωτερικός εχθρός.

Advertisements

Νοέμβριος 4, 2009 - Posted by | Κείμενα για την Κρήτη, Πολιτική και πολιτισμός | , , ,

2 Σχόλια »

  1. Είσαι ξεσηκωτικός!

    Σχόλιο από Λαυρέντης | Νοέμβριος 5, 2009 | Απάντηση

  2. Οι καιροί είναι Λαυρέντη, όχι εγώ! Το πρόβλημα είναι ότι παρ’ όλα αυτά η κοινωνία μας δεν ξεσηκώνεται με τίποτα, κι αυτή είναι που πρέπει να ξεσηκωθεί!

    Σχόλιο από Fourokatos | Νοέμβριος 6, 2009 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: