Με το τουφέκι και τη λύρα

ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ;

Toν καιρό της κρίσης όλα γκρεμίζονται, και αφού την πληρώνουν δίκαιοι και άδικοι, μια καινούργια κατάσταση καλείται να ανθίσει μέσα από τα ερείπια. Πιθανόν να είμαστε ήδη σε αυτό το στάδιο, πιθανόν και όχι ακόμα. Δεν ξέρω όμως πια τι είναι το καλύτερο: Η συντριβή του σαπισμένου παλιού μέσα από μια καταστροφή, καταντά προσμονή όπου η κοινωνία δεν έχει την δύναμη να αντιστρέψει την πορεία προς αυτήν.

Είμαστε μια οικονομία που δεν παράγει πράμα. Που έχει 16 δις εξαγωγές έναντι 60 δις εισαγωγών. Που καλύπτει το κενό με ναυτιλία, τουρισμό, επιδοτήσεις και δάνεια, πολλά δάνεια. Μια κοινωνία που δεν θέλει να στερηθεί, δηλαδή να γίνει πιο ανεξάρτητη από τις πλασματικές ανάγκες που δημιουργούνται και για αυτό είναι διατεθειμένη να κάνει κάθε παραχώρηση ηθική.

Η παραγωγή μας η αγροτική έχει πέσει στο 3% και αυτά που παράγουμε δεν πιάνουν τιμή. Και πώς να πιάσουν, αφού εμείς φροντίσαμε για αυτό. Φρόντισαν οι αγρότες μας, που καλλιεργούν με φυτοφάρμακα και χημικά, τη στιγμή που όχι μόνο λόγοι υγείας και αρχών, αλλά και οικονομικοί μας στρέφουν στα βιολογικά. Γιατί τέτοια προιόντα άλλες χώρες έχουν φθηνότερα. Έχουμε όμως το συγκριτικό πλεονέκτημα στην ποιότητα, στο κλίμα. Μπορούμε εκεί να συγκριθούμε και να κερδίσουμε, με προιόν καλής ποιότητος και ακριβό. Μπορούν ακόμα να τυποποιούν οι παραγωγοί τα προιόντα τους. Μπορούν να τα διαθέτουν με ηλεκτρονικό εμπόριο και σε ξένες αγορές. Εκεί όμως έρχεται η ευθύνη του κράτους. Ποιος θα δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο για τα βιολογικά; Ποιος θα συνδράμει τους παραγωγούς στα πρώτα τους βήματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο; Πώς θα ανοίξουν οι ξένες αγορές δίχως την συνδρομή των εμπορικών ακολούθων, δίχως τη συμμετοχή σε εκθέσεις διεθνείς; Οι λίγοι που έχουν προσπαθήσει να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, παρά τις μεγάλες δυσκολίες από το κράτος μας το ίδιο, έχουν δικαιωθεί.

Παραγωγή σημαίνει αξιοπρέπεια, αυτάρκεια, σημαίνει ότι θα είμαστε κύριοι του εαυτού μας και της πατρίδας μας. Σημαίνει και καλύτερες οικονομικές απολαβές στον καθένα μας, αλλά αυτό είναι τελικά δευτερεύον μπροστά στα υπόλοιπα.

Advertisements

Μαΐου 19, 2010 - Posted by | Γενικά, Πολιτική και πολιτισμός, Uncategorized | , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: