Με το τουφέκι και τη λύρα

ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ

Το νέο έγκλημα του Ισραήλ, η πειρατική απόβαση και κατάληψη σκαφών σε διεθνή ύδατα, έδωσε αφορμή για εξαγωγή πολλών χρήσιμων συμπερασμάτων:

Ένας λαός, όπως οι Παλαιστίνιοι, που πιστεύει στο δίκαιο του και μάχεται γι’ αυτά, και θα νικήσει, και δημιουργεί μεγάλο κίνημα συμπαράστασης σε διεθνή κλίμακα. Είναι πολύ χαρακτηριστική η περίπτωση της κίνησης ΄΄ Ένα πλοίο για τη Γάζα’’: Απ’ όλο τον κόσμο, συνειδητοποιημένοι πολίτες που εμπνέονται από την παλαιστινιακή αντίσταση έχουν φορτώσει ένα στολίσκο με βοήθεια για τους ελεύθερους πολιορκημένους της μαρτυρικής περιοχής. Κι αυτοί δέχτηκαν την επίθεση του Ισραηλινού ναυτικού, κάποιοι έπεσαν νεκροί από τα Ισραηλινά πυρά κα περισσότεροι τραυματίστηκαν, δημιούργησαν όμως πια ένα διεθνές ζήτημα εκεί που πριν υπήρχε μια – βολική για τους ισχυρούς – Αραβοεβραϊκή διένεξη.

Μια άλλη συνιστώσα είναι η δυναμική παρέμβαση της Τουρκίας υπέρ των καταπιεζομένων. Με τη στάση της κερδίζει συνεχώς πόντους στη διεθνή σκακιέρα ως περιφερειακή υπερδύναμη, και πετυχαίνει να προσβλέπουν σ’ αυτήν οι Άραβες αλλά και ευρύτερα ο μουσουλμανικός κόσμος, η ανερχόμενη δύναμη παγκοσμίως. Παρ’ όλο που επικαλείται το διεθνές δίκαιο, είναι σαφές ότι απλά το χρησιμοποιεί ως εργαλείο άσκησης αυτοκρατορικής πολιτικής εκεί που τη συμφέρει, ενώ το καταπατά την ίδια στιγμή στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στο Κουρδιστάν, στην άρνηση να αποδεχτεί το γενοκτόνο παρελθόν της. Αυτή όμως τη διάσταση την αποκρύπτει επιμελώς, και εμείς που θα μπορούσαμε να την αναδείξουμε τη συγκαλύπτουμε.

Πράγματι, απέναντι στη στάση του Ισραήλ και της Τουρκίας, μόνο μια πολιτική βασισμένη σε αρχές κι όχι σκοπιμότητες θα μπορούσε να αποτελέσει αξιόπιστο αντίπαλο δέος. Ποιος όμως θα την κάνει; Εμείς;

Τα δύο ελληνικά κράτη της περιοχής μας, η Ελλάδα και η Κύπρος, συναγωνίζονται μεταξύ τους σε οσφυοκαμψία προς τους Τούρκους και τους Ισραηλινούς. Η Κύπρος απαγόρεψε τον απόπλου ακτιβιστών που ήθελαν να ενωθούν με το στολίσκο βοήθειας στην Γάζα. Η Ελλάδα, με μια φαιδρή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, απολογούνταν στο Ισραήλ ότι είχε προειδοποιήσει τους Έλληνες συμμετέχοντες για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει το σπάσιμο του εμπάργκο της Γάζας. Κι αυτά τη στιγμή που η Τουρκία απήυθυνε αυστηρότατες συστάσεις στο Ισραήλ και προωθούσε τη διεθνή του καταδίκη.

Έτσι, εμείς καταγραφόμαστε ως οι εύκολοι δέκτες πιέσεων των ισχυρών, οι πρόθυμοι μόνο για υποταγή κι όχι για αντίσταση, ενώ οι Τούρκοι ως η σοβαρή και αξιόπιστη δύναμη που δεν υποχωρεί, και επομένως αξίζει σεβασμό. Εμείς είμαστε για την καρπαζιά μόνο.

Και μην προτείνει κανείς ότι δεν έχουμε επιλογές. Αν οι ηρωικοί αποκλεισμένοι της Γάζας αντιστέκονται με σφεντόνες απέναντι στις βόμβες φωσφόρου, εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει θαύματα.

Να έχουμε μια πολιτική ανεξάρτητη, με γνώμονα τι μας εξυπηρετεί κι όχι να είμαστε ευχάριστοι στους εχθρούς μας. Παλιά αυτό το κάναμε. Οι ξυπόλητοι που ξεσηκώθηκαν το 1821 και κατέκτησαν τον ουρανό, οι Κρητικοί επαναστάτες του 1866, οι Κύπριοι ενωτικοί του 1955 αυτό κάνανε. Και γελοιοποίησαν αυτοκρατορίες.

Τώρα, με μελαγχολία βλέπουμε το ραγιαδισμό να επανακάμπτει. Από τους πολιτικούς, τους διανοούμενους, τις επιχειρηματικές ελίτ, η υποταγή προπαγανδίζεται ως η μόνη διέξοδος.

Παλιά δείχναμε ότι αυτό δεν ισχύει. Τώρα άραγε μπορούμε;

Advertisements

Ιουνίου 2, 2010 - Posted by | Πολιτική και πολιτισμός | , , , , , , , ,

1 σχόλιο »

  1. Από τα στενά,τους δρόμους,τα χωριά,τα σοκάκια και τα ιστορικά μνημεία της Κρήτης,κραυγάζει ακόμα το αίμα των σκλαβωμένων Ελλήνων.Ντροπή σε όσους κωφεύουν.

    Σχόλιο από σοφία | Αύγουστος 5, 2010 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: