Με το τουφέκι και τη λύρα

ΑΡΚΑΔΙ HNTA ‘ΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ;


Συνηθίζουμε στον κύκλο του χρόνου, να τιμούμε επετείους γεγονότων όπου οι παλιοί μας έδειξαν απαράμιλλη ανδρεία, αυτοθυσία και ηρωισμό. Ακούμε δυο – ή περισσότερα – λόγια για το γεγονός, βλέπουμε και κανένα χορευτικό, και φεύγουμε ήσυχοι ότι τιμήσαμε την επέτειο, επιστρέφοντας στην καθημερινή μας βολή. Καμία επέτειος δεν ξεφεύγει από αυτή τη διαδικασία, αλλά και καμία δεν αξίζει να ΄΄τιμάται΄΄ έτσι.
Το Αρκάδι αποτελεί το πιο εμβληματικό γεγονός του Σηκωμού του 1866, της πιο σκληρής και μαχητικής επανάστασης στην Κρήτη, μετά τη δημιουργία του Ελλαδικού κράτους. Όχι της μόνης, αφού από τη στιγμή που η Κρήτη δεν επιτράπηκε να αποτελέσει τμήμα του πρώτου κράτους μας, συνεχείς είναι οι επαναστάσεις του 19ου αιώνα που στόχο δεν έχουν πια την ελευθερία, αυτή πια δεν αρκεί: Ένωσις ή θάνατος, το σύνθημα όλου του υπόδουλου Ελληνισμού, από τη Βόρειο Ήπειρο ως την Κύπρο, αυτό είναι το αίτημα των χαϊνηδων, αυτό επιγράφεται στις ελληνικές σημαίες που διαλέγουν για μπαϊράκια οι καπετάνιοι.
Οι εξεγερμένοι που κλείνονται στο Αρκάδι αψηφούν το θάνατο, την αριθμητική υπεροχή του εχθρού, συνεχίζουν την Αντίσταση μέχρι τέλους, και από κοινού επιλέγουν το θάνατο από την ατίμωση. Δε θα σταθούμε στην αναφορά των γεγονότων, που είναι σε γενικές γραμμές γνωστή στο Πανελλήνιο, θα κοιτάξομε όμως να επισημάνομε ορισμένα στοιχεία της εποχής και κάποια μηνύματα που μας πέμπουν οι ελεύθεροι νεκροί μας:
Ένα στοιχείο είναι η σύγκρουση με τους Τούρκους, δηλαδή τους τουρκοκρητικούς. Γιατί στην Κρήτη οι επαναστάσεις μας ήταν απέναντι στα μέχρι χτες αδέρφια μας, που είχαν όμως περάσει συνειδητά από την απέναντι πλευρά. Απέναντι λοιπόν σ’ αυτούς τους εξισλαμισμένους έγιναν οι συγκρούσεις μας, η αντίστασή μας, κι αυτούς αντιμετωπίσαμε και στο Αρκάδι, όπου φάνηκαν για μιαν ακόμα φορά η ψυχή κι οι αξίες του λαού μας, με κορυφαία την αυτονόητη επιλογή του θανάτου από όλους τους πολιορκημένους, προκειμένου και να αποφύγουν την ατίμωση και να πάρουν μαζί τους όσους εχθρούς μπορούσαν. Δεν είναι η απόφαση του ηγούμενου Γαβριήλ μόνο, ούτε μια παρόρμηση του Γιαμπουδάκη που ανατινάζει τη μπαρουταποθήκη, τη μπαλωτή τη ρίχνουν όλοι κι αυτός απλά πατά τη σκανδάλη.

Αυτή η πίστη στην αξία της ελευθερίας και το πνεύμα αντίστασης, που υψώνονται πάνω από την –προσωρινή- ζωή, είναι το πρώτο μήνυμα που μας πέμπουν οι αγωνιστές του 1866. Οι ξυπόλητοι που κοίταξαν τον ήλιο κατάματα, που δεν υπολόγισαν ζωές, οικογένειες, περιουσίες για μιαν ιδέα, για κάποιες αξίες. Αυτοί που κι όταν πνιγόταν μια επανάσταση, ξεκινούσαν να ετοιμάζουν την επόμενη.
Οι αδιάκοπες εξεγέρσεις του 19ου αιώνα στην Κρήτη, είναι από αυτές που οι σημερινοί διανοούμενοι της υποταγής θα θεωρούσαν μη ρεαλιστικές. Πράγματι, τα νούμερα δεν έβγαιναν. Ο αριθμητικός συσχετισμός, η δύναμη πυρός, η έλλειψη χρηματοδότησης, θα οδηγούσαν καθένα από αυτούς να επιλέξουν αυτό που και σήμερα κάνουν: Την υποταγή αντί για την αντίσταση, τον κατευνασμό αντί τη διεκδίκηση. Κι όμως εδώ είναι το πνεύμα των παλιών μας, αυτών που με όπλο την ψυχή και την αποφασιστικότητα, την πίστη στα δίκαιά τους, ζήτησαν το αδύνατο και δικαιώθηκαν, κι αυτό είναι ακόμα ένα παράδειγμα που έχομε από αυτούς, ότι η όποιος πιστεύει στα δίκαιά του τα κατακτά.
Τότε βέβαια, γιατί σήμερα τους αφήνουμε αδικαίωτους, η φοβική μας συμπεριφορά απέναντι στους ίδιους εχθρούς ακυρώνει τις δικές τους θυσίες.
Σήμερα, οι προτεραιότητές μας έχουν αλλάξει. Οι αξίες που μας έφεραν μέχρι εδώ για αιώνες δια πυρός και σιδήρου, υποχωρούν, γίνονται αντικείμενο χλευασμού, ευτελίζονται.
Η αγάπη στην ελευθερία, η εργατικότητα, το πνεύμα Αντίστασης, η σεμνότητα, η αλληλεγγύη, ο κοινοτισμός, έχουν αντικατασταθεί από το συμβιβασμό, τον ανταγωνισμό, την επίδειξη, την τεμπελιά.
Το προσωπικό βόλεμα έχει σήμερα νικήσει το πνεύμα Αντίστασης, σε μια περίοδο που μπορεί πραγματικά να είναι η τελευταία της ιστορίας μας σα λαού. Γιατί σαν απρόσωπες μονάδες μπορεί να συνεχίσομε να επιβιώνομε, σαν ταυτότητα όμως, αν δεν αντισταθούμε, θα χαθούμε.
Πώς λοιπόν τιμούμε το Αρκάδι όταν ανεχόμαστε την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από αυτούς που Εκείνοι έδιωξαν;
Πώς ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες που έχομε απέναντί τους κι απέναντι σε μας τους ίδιους και στα κοπέλια μας, όταν ανεχόμαστε κάθε μέρα την προσβολή της αξιοπρέπειάς μας από τους Δυτικούς και τους εγχώριους υπηρέτες τους, από τους Δυτικούς που πρώτοι κατέλυσαν το Βυζάντιο και μας παρέδωσαν μετά στους Τούρκους, κι αυτό το επαναλαμβάνουν και σήμερα;
Πως φτάσαμε να καταστρέψομε την παραγωγή μας εμείς οι ίδιοι, που η ολιγαρκής τότε κοινωνία μας μπορούσε να έχει αυτάρκεια στη διατροφή και τα χρειαζούμενα, ώστε να μην εμποδίζεται από ανάγκες κι εξαρτήσεις στην αναζήτηση της ελευθερίας;
Πώς οι γειτονιές και τα χωριά μας κατάντησαν να μην είναι πια δικά μας, να μη γνωρίζομε ποιος μένει δίπλα μας και να φοβούμαστε να πορήσομε έξω από την πόρτα μας;
Πώς ταιριάζουν όλα αυτά που ζούμε σήμερα, κάθε μέρα χειρότερα, με τα οράματα αυτών που ονειρεύτηκαν, που έκαμαν το όνειρο πραγματικότητα; Ποιες είναι οι ευθύνες οι δικές μας;

Κι εδώ έρχεται πάλι το Αρκάδι, ο Δασκαλογιάννης, οι Μακεδονομάχοι κι η Εθνική Αντίσταση, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος και οι αδελφοί Καλλέργη, οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ κι οι ήρωες του Φραγκοκάστελλου, έρχεται η αδιάκοπη αντιστασιακή μας παράδοση, απέναντι σε Ανατολή και σε Δύση. Έρχονται οι παλιοί μας να μας ταρακουνήσουν, από κει ψηλά που μας κοιτούν με βλέμμα αυστηρό και να μας πουν «αυτά έκαμε ο λαός μας δίχως καμία στήριξη, δίχως προϋποθέσεις, τότε. Εσείς γιατί δε μπορείτε να τα κάμετε;» Κι εμείς τι θα απαντήσομε; Θα παραμείνομε ζωντανοί νεκροί ή θα γίνουμε κι εμείς αθάνατοι;

Από ομιλία που εκφωνήθηκε σε εκδήλωση του Συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης Αττικής για το Αρκάδι στις 11-11-11

Advertisements

Νοέμβριος 18, 2011 - Posted by | Κείμενα για την Κρήτη | , , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: