Με το τουφέκι και τη λύρα

ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

pontian_genocide_

Η γενοκτονία των Χριστιανικών λαών της Ανατολής (Ρωμιών, Αρμενίων, Ασσύριων), είναι η πρώτη του εικοστού αιώνα. Από αυτήν εμπνεύστηκε ο Χίτλερ τη γενοκτονία των Εβραίων, θεωρώντας ότι όπως κανείς δε θυμόταν τα εγκλήματα των Τούρκων, έτσι θα γίνει και με αυτά των Ναζί.
Από τα θύματα της γενοκτονίας στη Μικρά Ασία, μόνο οι Αρμένιοι εξ αρχής διεκδίκησαν την αναγνώριση και τιμώρησαν τουλάχιστο τους εμπνευστές της. Οι υπόλοιποι λαοί άργησαν. Εμείς, παρ΄ όλο που βρισκόμαστε σε ισχυρότερη θέση από τα άλλα θύματα, αργήσαμε πάρα πολύ να μιλήσουμε γιαυτά κι όταν το κάμαμε χωρίσαμε τη γενοκτονία στα δύο: Μία για τον Ποντιακό Ελληνισμό, τη μνήμη της οποίας τιμούμε το Μάιο, και μία για τον υπόλοιπο Μικρασιατικό πληθυσμό, το Σεπτέμβριο.

Pontian%20Genocide

Κι ακόμα, υπάρχουν Έλληνες ιστορικοί της νεοταξικής ιστοριογραφίας, που αρνούνται ότι έγινε γενοκτονία στην καθ΄ ημάς Ανατολή, σε πλήρη σύμπνοια με την επίσημη τούρκικη εκδοχή.
Όμως, η γενοκτονία των Χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας, αποφασίστηκε ήδη από το 1911, στο συνέδριο των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί δηλαδή επίσημη πολιτική τους, κι όχι απλά τυφλή βία μεμονωμένων ομάδων στα πλαίσια συγκρούσεων ή πολέμου. Κι εδώ αντιδιαστέλλεται από την –προσφιλή στους νεοταξικούς ιστορικούς- καραμέλα περί συμψηφισμού βιαιοτήτων, ότι ο Ελληνικός στρατός έκαμε τα ίδια στη Μικρασία. Οι βιαιότητες κάποιων Ελλήνων στρατιωτών κατά άμαχου πληθυσμού μουσουλμανικού, καταδικαστέες βέβαια, ήταν λάθος ενέργειες της στιγμής κι όχι εφαρμογή προαποφασισμένου σχεδίου φυσικής εξόντωσης ολόκληρου λαού.

gse_multipart27468

Πλην όμως, τη Γενοκτονία επιβεβαιώνουν πια και οι ίδιοι οι Τούρκοι ιστορικοί. Όχι αυτοί που τελούν σε διατεταγμένη υπηρεσία, όπως κάποιοι άλλοι και στις δύο όχθες του Αιγαίου, αλλά αυτοί που έχουν το θάρρος της γνώμης τους και πίστη στην επιστημονική τους αποστολή.
Βέβαια οι διωγμοί του Πόντου άρχισαν πολύ νωρίτερα. Ήδη το 1897, σε αντίποινα για την τελευταία κρητική επανάσταση για την ένωση, θα ξεκινήσουν εκκαθαρίσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Πόντος και η Κρήτη ξεχωρίζουν ανάμεσα στις ελληνικές περιοχές, για την εμμονή στην ιδιαίτερη ταυτότητα τους, αυτή που δημιουργεί και σήμερα ακόμα μουσική και χορό, αυτή που κρατά ψηλά τη σημαία των αξιών του λαού μας. Η ηθική κρίση που υπάρχει, και που γέννησε και τη οικονομική, δεν άφησε ανεπηρέαστους ούτε τους πληθυσμούς αυτούς. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Πάντως, οι παρακαταθήκες που η ιστορία τους έχει αφήσει, μπορούν πιθανόν να τους δώσουν και ισχυρές βάσεις να ανακάμψουν.
Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας λοιπόν. Με στεφάνια κι εκδηλώσεις, με ομιλίες και ενός λεπτού σιγή. Αυτό δε φτάνει. Δεν τιμούμε τους νεκρούς μας όταν σκύβουμε και σήμερα το κεφάλι σ΄ αυτούς που τους εξόντωσαν. Τους ξεχνούμε όταν γινόμαστε «ρεαλιστές», όταν οι αξίες για τις οποίες αυτοί χάθηκαν σήμερα εγκαταλείπονται από μας.

36129267uo1

Εκείνοι μπορούσαν να αποφύγουν τη γενοκτονία μουτίζοντας. Μουτισμένος είναι κι ο προπάππος του Τούρκου Πρωθυπουργού. Όμως Εκείνοι χάθηκαν γιατί επέμειναν σε μιαν ταυτότητα που βάραινε γι΄ αυτούς περισσότερο από τη ζωή τους, τη στιγμή που εμείς για μια ζωή ταπεινωμένη έχουμε ήδη χάσει την αξιοπρέπεια και τις αξίες μας, τη μόνη ζωή δηλαδή που αξίζει να ζει κάποιος.

Advertisements

Μαΐου 15, 2013 - Posted by | Uncategorized | , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: