Με το τουφέκι και τη λύρα

Χημικά στη Μεσόγειο: Η Κρήτη ξανά πρότυπο αντίστασης

Το θέμα με τα χημικά στης Συρίας και την απενεργοποίησή τους ανέδειξε μια σειρά από στοιχεία που αξίζουν την προσοχή μας:
Έτσι, μας επιβεβαίωσε το κυνικό παιχνίδι των μεγάλων, που χρησιμοποιούν τις μικρές χώρες σα χωματερές των αποβλήτων του χημικού οπλοστασίου. Κι όμως, την καταστροφή των χημικών, και τους κινδύνους από αυτήν, θα πρέπει να τα επωμιστούν και να το κάμουν στο έδαφός τους αυτοί που δημιούργησαν τον κίνδυνο: Η χώρα που τα κατέχει και οι (δυτικές) χώρες που της τα πούλησαν. Αυτό δε θα το προτείνουν οι μεγάλες δυνάμεις (πχ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Βρετανία πούλησε χημικά στη Συρία), απόκειται λοιπόν στις μικρές χώρες να ενεργοποιηθούν. Εδώ βέβαια είδαμε ξανά τη δουλικότητα της δικής μας κυβέρνησης και την υπακοή σε κάθε κέλευσμα των μεγάλων δυνάμεων, ακόμα κι αν αυτό αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Παράδειγμα αξιοπρέπειας αντίθετα, είναι η Αλβανία, στην οποία προτάθηκε να προσφέρει το έδαφός της για την καταστροφή των χημικών και αρνήθηκε. Έτσι, φτάσαμε στη λύση της εν πλω υδρόλυσης, που πρώτη φορά δοκιμάζεται στις πλάτες μας, στις πλάτες όλων των λαών της Μεσογείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά το σχέδιο προέβλεπε καταστροφή των χημικών μόνο στην ξηρά, αλλά εφόσον δε βρέθηκαν πρόθυμες χώρες γι’ αυτό, προκρίθηκε η υδρόλυση σε διεθνή χωρικά ύδατα, όπου κανείς δεν έχει δικαιοδοσία.

imagesCAEFW7CG
Η σκόπιμη έλλειψη πληροφόρησης επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τις φωνές που ακούγονται. Οι ΗΠΑ, για δικά τους χημικά προβλέπουν μια διαδικασία 10 ετών, στην ξηρά βέβαια, ενώ εδώ η υδρόλυση θα κρατήσει ένα χρόνο και θα παραγάγει πολλαπλάσιους τόνους αποβλήτων που πάλι είναι επικίνδυνα. Και αυτά τα παράγωγα δεν γνωρίζομε πού θα απορριφθούν.
Εδώ να σημειώσομε το εγχείρημα αποτελείται από δύο διαδικασίες, που και οι δύο είναι απορριπτέες: Η πρώτη είναι η υδρόλυση στη Μεσόγειο και η δεύτερη η απόρριψη των παραγώγων της. Την πρώτη φαίνεται όλοι να την έχουν αποδεχτεί, αφού και ο περί τα οικολογικά ευαίσθητος ευρωβουλευτής του Γιωργάκη που τώρα κατεβαίνει υποψήφιος με το κόμμα που υποκατέστησε το ΠΑΣΟΚ, στην απόρριψη των παραγώγων πια επικεντρώνει τις ερωτήσεις του κι όχι στην υδρόλυση την ίδια. Όμως η υδρόλυση στη Μεσόγειο ενέχει τεράστιους κινδύνους, ενώ οι «υπεύθυνες» αρχές περιορίζονται σε προφορικές διαβεβαιώσεις περί της ασφάλειας δίχως να δίδουν λεπτομέρειες. Επομένως κάτι έχουν να κρύψουν από τους λαούς της Μεσογείου, κι αυτό είναι ο τεράστιος κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής που εγκυμονεί η λύση αυτή. Δε θα υπάρχει ζωή στη Μεσόγειο αν κάτι πάει στραβά, κι οι πιθανότητες γι’ αυτό είναι αυξημένες. Περιμέναμε λοιπόν αντίσταση και από τις κυβερνήσεις των μεσογειακών χωρών και από τους λαούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρωβουλή, μόνο τέσσερις χώρες εκπροσωπήθηκαν σε ψήφισμα κατά της υδρόλυσης, οι Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα. Και βέβαια η δική μας κυβέρνηση υποκλίνεται.
Η δουλικότητα της κυβέρνησής μας δεν είναι κάτι που δε γνωρίζαμε. Οι υποτελείς της Τρόϊκας δεν έχουν το περιθώριο να διαλέξουν ούτε σε ποιον ξένο θα ξεπουλήσουν την εθνική περιουσία, δε μπορούν ούτε το αέριο να δώσουν στο μεγαλύτερο υπερθεματιστή αν αυτός είναι οι Ρώσοι. Άρα, πως θα αντιδράσουνε στη διαδικασία απενεργοποίησης των χημικών στη Μεσόγειο; Στους λαούς απομένει να αντισταθούν.

images
Ακούσαμε ακόμα την εκκωφαντική σιωπή των ΜΜΕ: Καμία προβολή του θέματος, καμία δημοσιότητα στις μαζικές συγκεντρώσεις και διαρκείς κινητοποιήσεις για το θέμα. Λες και δεν υπάρχει. Κι όμως, στο Αρκάδι, πριν εβδομάδες, στα Σφακιά τέλος του Απρίλη, κόσμος από όλη την Κρήτη συμμετείχε στις διαμαρτυρίες, αλλά αυτό δεν ήταν είδηση. Είδηση ήταν ο ανεμοστρόβιλος που την ώρα της συγκέντρωσης πέρασε από τα Σφακιά, αλλά όχι η συγκέντρωση η ίδια. Και τα πλάνα, φρόντισαν να είναι μόνο από το Λουτρό, για να μη φανεί ο κόσμος και τα πανό στο παλιό λιμάνι της Χώρας των Σφακίων.
Πέρα από τη σιωπή των ΜΜΕ, υπάρχει κι ο ύπνος των υπολοίπων. Δεν υπάρχει κίνηση στην υπόλοιπη Μεσόγειο κατά της καταστροφής των χημικών εδώ, κι ας έχουν αναδειχθεί οι κίνδυνοι να νεκρωθεί η θάλασσα, κι ας διακυβεύονται ζωές και συμφέροντα μικρά και μεγάλα.
Βέβαια, αν οι χώρες της Μεσογείου είχαν οριοθετήσει ΑΟΖ, θα είχαν ένα επιχείρημα παραπάνω να αρνηθούν. Βλέπουμε λοιπόν πως η ΑΟΖ είναι εργαλείο άσκησης υψηλής πολιτικής, και πρέπει και γι’ αυτό να μας απασχολήσει σοβαρά.
Και τελικά, σε μια περίοδο μεγάλης κατάπτωσης, που τα αντιστασιακά μας αντανακλαστικά φαίνονται ανύπαρκτα μπροστά στην επέλαση του μνημονίου και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, η Κρήτη για μιαν ακόμα φορά έρχεται να αντισταθεί, κάνοντας αυτό τον αγώνα για όλους. Υπάρχουν φωνές κι από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά το κέντρο της αντίστασης και ο παλμός βρίσκονται στην Κρήτη.

images cr
Και καθόλου τυχαία, η πρωτοπορία αυτής της αντίστασης έρχεται και πάλι από τα Σφακιά. Η παρουσία του Παύλου Πολάκη στη δημαρχία των Σφακίων αποτελεί ευτυχή συγκυρία και συντελεί στην ανάδειξη αυτής της πρωτοπορίας, εκφράζει και αναδεικνύει το πνεύμα και την αγωνία της σφακιανής κοινωνίας συνολικά.
Η αντίσταση είχε ήδη ξεκινήσει νωρίτερα, στο Αποπηγάδι, με άλλο επίσης ακανθώδες ζήτημα. Με αφορμή λοιπόν τις ανεμογεννήτριες και τα χημικά, στην Κρήτη δημιουργείται και πάλι ένα κίνημα αντίστασης, που πρέπει να γιγαντωθεί, να αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα και να επεκταθεί και σ’ άλλα ζητήματα, για να ανατρέψουμε τελικά τα τετελεσμένα που οι άλλοι μας επιβάλλουν, τόσο τοπικά όσο και κεντρικά.
Λείπει όμως, σε διεθνές επίπεδο, η αντίσταση των υπόλοιπων λαών της Μεσογείου. Κι είναι ευθύνη του κάθε λαού να προτάξει τη δική του αντίσταση, κι όλοι μαζί να τις ενώσουν προς ματαίωση των σχεδίων που θέλουν τη Μεσόγειο χαβούζα των μεγάλων. Γιατί αν αυτό περάσει, δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται. Είναι κι ότι δημιουργείται ένα προηγούμενο, ότι καθιερώνεται πλέον η Μεσόγειος γι’ αυτές τις δουλειές, οπότε ο κίνδυνος καθίσταται μόνιμος κι η παρουσία μας εδώ αποκτά ημερομηνία λήξεως. Θα το επιτρέψομε;

Advertisements

Μαΐου 15, 2014 - Posted by | Κείμενα για την Κρήτη, Πολιτική και πολιτισμός | , , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: