Με το τουφέκι και τη λύρα

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ; ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΜΗ ΜΑΣ ΜΕΤΑΘΕΤΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ

imagesFQHHGR3G

Πριν τις εκλογές, μια πλειοψηφία άνω του 60% του λαού εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις να μην επιθυμεί τη διενέργεια εκλογών. Προφανώς γιατί καταλάβαινε ότι, παρ’ όλη την τραγικότητα της τότε κατάστασης, οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν αργότερα, όταν στην Ευρώπη θα επικρατούσαν αντιγερμανικές δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσαμε να συμμαχήσουμε ενάντια στο μνημόνιο, ώστε να μη βρεθούμε στη θέση να αντιμετωπίσουμε μόνοι και αδύναμοι την τρόικα, αλλά μέσα από ένα συνασπισμό κρατών. Αλλά ας το κρατήσουμε αυτό για τη συνέχεια του κειμένου. Στις ίδιες δημοσκοπήσεις, φαινόταν καθαρά ότι αν γίνονταν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε πανηγυρικά.
Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε υπόψη του την επιθυμία του κόσμου να μη γίνουν εκλογές. Δεν πάτησε πάνω σε ένα λαικό κίνημα (που δεν υπήρχε) που θα ζητούσε την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης αλλά στη διαδικαστική δυνατότητα που δόθηκε με την αδυναμία της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και πήρε την εξουσία στη βάση πλειοδοσίας αντιμνημονιακών διακηρύξεων. Ποιος θα ξεχάσει τις δηλώσεις Τσίπρα ότι το Μνημόνιο θα αποτελέσει παρελθόν με βάση ένα άρθρο νόμου, ποιος θα ξεχάσει την Παπανδρεικού τύπου αποστροφή του στη συγκέντρωση στο Ηράκλειο ότι εμείς θα παίζουμε λύρα και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη;
Πέρασαν πολλοί μήνες από τις εκλογές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού αρχικά τσαμπουκαλευόταν κάνοντάς μας να νομίζουμε ότι είχε σχέδιο και να φουσκώνουμε από υπερηφάνεια, άρχισε τις κωλοτούμπες τη μια μετά την άλλη, μέχρι που παρουσίασε μέτρα 8 δις (!), συνομολογώντας ότι δεν ήταν αυτά στο πρόγραμμά της! Και μερικές μέρες πριν την προκήρυξη δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι η διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει! Δηλαδή ομολογούσε ότι τόσον καιρό κάτι άλλο έκανε, πάντως όχι διαπραγμάτευση! Εν ολίγοις, ακολουθώντας την πορεία του Σαμαρά, και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχθηκε σε μνημονιακή δύναμη, εξαφανίζοντας πια από το χάρτη τον αντιμνημονιακό χώρο.
Αφού είδε ότι η τρόικα (δε θα ακολουθήσουμε τη στρουθοκαμηλική τακτική της μετονομασίας της σε «θεσμούς») συμπεριφέρεται στην πατρίδα σαν πραγματική αποικία, απορρίπτοντας ακόμα και τα μέτρα που πρότεινε και που δε θα τολμούσε να προτείνει καμιά δεξιοπασοκική κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε το λαό. Αυτόν του οποίου την επιθυμία να μη γίνουν εκλογές δεν είχε λάβει υπ’ όψη, πάνω στην πρεμούρα του για εξουσία. Και στρέφεται στο λαό για δημοψήφισμα περί αποδοχής της πρότασης της τρόικας ή όχι. Μπράβο, θα μπορούσε να πει κανείς, ο λαός καλείται να αποφασίσει ο ίδιος, πρόκειται για αμεσοδημοκρατική πρακτική που αξίζει συγχαρητηρίων! Δυστυχώς δεν είναι ακριβώς έτσι.
Το βασικό σε ένα δημοψήφισμα είναι το ερώτημα που καλείται ο λαός να απαντήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει σε δημοψήφισμα την πρόταση της τρόικας, η οποία όμως ήδη έχει αποσυρθεί από την ίδια. Ανεξαρτήτως αυτού, παρατηρούμε μιαν ανακολουθία: Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση διοργάνωνε συγκεντρώσεις υπέρ της, για να δείξει στην τρόικα στήριξη του λαού και να αντλήσει δύναμη από αυτές για να τη χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση. Εδώ όμως δε φέρνει στην κρίση του λαού τη δική της μνημονιακή και υφεσιακή πρόταση των 8 δις, που θα έπρεπε σύμφωνα με τη λογική να κάνει για να αντλήσει εκ νέου δύναμη από το λαό, και να δει στο κάτω κάτω κατά πόσον ο λαός έχει καταπιεί το κουτόχορτο που νομίζει ότι τον ταίζει τόσους μήνες. Φέρνει μια πρόταση που έχει ήδη αποσυρθεί, που στα σημεία διαφέρει μόνο από τη δική της, και με ένα δεκάρικο διάγγελμα που ωθεί στο «όχι» προσπαθεί να πλασάρει αντίσταση και αντιμνημονιακή πολιτική, αυτός που τα μέτρα που πρότεινε κάνουν το μέιλ Χαρδούβελη να μοιάζει παιδικός περίπατος. Ακόμα χειρότερα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνούνται να διευκρινίσουν τι σημαίνει «Όχι», αναφέροντας αόριστα ότι υπάρχει σχέδιο και ότι θα υλοποιηθεί αυτό σε περίπτωση απόρριψης του αποικιακού σχεδίου της τρόικας. Πώς θα γίνει αυτό; Τι σχέδιο υπάρχει; Δε μας λένε οι σωτήρες μας, οι οποίοι ήδη μια φορά μας έκαναν να πιστεύουμε ότι έχουν σχέδιο και διαψευστήκαμε οικτρά. Γιατί να τους πιστέψουμε τώρα;

γελοιογραφια
Εδώ που ήρθαν τα πράγματα, η κυβέρνηση που δεν αφουγκράστηκε την επιθυμία του λαού να μη γίνουν εκλογές το Γενάρη, έρχεται τώρα και του ζητάει να απαντήσει σε ένα ερώτημα που έχει προδιαγεγραμμένη απάντηση και που απλά αποσκοπεί να μεταθέσει τις ευθύνες για το ό,τι γίνει στον ίδιο το λαό. Όμως ο τελευταίος ψήφισε ένα πρόγραμμα που δεν υλοποιείται, και καλείται τώρα να δώσει άφεση αμαρτιών σ’ αυτούς που τον κορόιδεψαν με το να γίνει συνένοχος στη καταστροφή που φέρνουν. Κι αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπ’ όψη μας αργότερα, όταν θα κληθούν οι καινούργιες δυνάμεις που θα ξεπηδήσουν μέσα από τα ερείπια του παλιού πολιτικού κατεστημένου, του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την τελευταία έκφραση, να αποδώσουν ευθύνες και να σώσουν ό,τι θα μπορεί να περισωθεί.
Εν τω μεταξύ, για να καταλαβαίνουμε και τι γίνεται, το δημοψήφισμα το επικρότησε ο Γκάμπριελ, ενώ το Ρώυτερς κοινοποίησε κείμενο που περιγράφει πόσο ωραία θα είναι με τη δραχμή: Η τάση στην Ευρώπη που θέλει να μας διώξει από το ευρώ είναι πολύ ισχυρή πια. Κι όταν οι αντίπαλοί μας θέλουν να μας διώξουν από το ευρώ και ας πουλάνε ωραίες εικόνες δραχμής για να πάμε προς τα κει απροετοίμαστοι, εμείς πρέπει να μην τους δώσουμε την ευκαιρία. Από το ευρώ θα πρέπει να φύγουμε όταν είμαστε έτοιμοι εμείς (και δίχως παραγωγή δεν είμαστε) και όχι όταν το θέλουν οι αντίπαλοί μας.
Προς το παρόν, δε θα πρέπει να επιτρέψουμε το δήθεν δημοψήφισμα να αποτελέσει άλλοθι της χρεωκοπίας της κυβέρνησης καθιστώντας μας συνυπεύθυνους. Ο Λαφαζάνης, σε μιαν έκρηξη ειλικρίνειας, είχε πει ότι αν δουν ότι δε μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους, θα πρέπει να φύγουν. Ας το κάνουν αυτό κι ας μας αφήσουν να συνεχίσουμε τον αγώνα για την πατρίδα μέσα από νέους πολιτικούς φορείς και ιδέες, μακριά από Τσίπρες, Σαμαράδες και Βενιζέλους.

Advertisements

Ιουνίου 28, 2015 - Posted by | Πολιτική και πολιτισμός | , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: