Με το τουφέκι και τη λύρα

ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗ ΜΙΣΟΥΝΕ

dsc_0475

Ο λαός μας στην Κύπρο δίνει έναν αγώνα στον οποίο δεν πρέπει να μείνει αβοήθητος. Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα δίχως την Κύπρο υποβαθμίζεται σε γεωπολιτική σημασία, αλλά για λόγους αρχής.

Έτσι, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν λόγω της απληστίας της Τουρκίας, θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά εκ του αποτελέσματος, καθώς, όση υποχωρητικότητα και να δείξει η ελληνική πλευρά, πάντα θα ζητούν κάτι παραπάνω οι Τούρκοι.

Όμως ο ενδοτισμός του προέδρου Αναστασιάδη δεν έχει ακόμα πιάσει πάτο. Αφού επέρριψε τις ευθύνες στον Κοτζιά, και όχι στους Τούρκους, για το ναυάγιο του Μον Πελεράν, έρχεται ξανά να υποχωρήσει σε μια «λύση» που αποτελεί την ταφόπλακα του Ελληνισμού στην Κύπρο και όχι μόνο.

Μέσα στον εθισμό των υποχωρήσεων και της ανάπτυξης του συνδρόμου του ομήρου που τείνει ψυχολογικά να ταυτιστεί με το δεσμοφύλακά του, έχομε χάσει την ουσία του Κυπριακού σα θέματος εισβολής και κατοχής. Οποιαδήποτε λύση νοείται μόνον όταν αναιρέσει τις συνέπειες της εισβολής-κατοχής.

Έχομε χάσει όμως και το χαρακτήρα του ζητήματος σα ζήτημα του Ελληνισμού συνολικά και όχι μόνο της Κύπρου, του μεγαλύτερου Ελληνικού νησιού. Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτόμαστε πάνω σ’ αυτές τις παραμέτρους όταν μιλούμε για το Κυπριακό.

Έτσι, πενταμερής διάσκεψη, δηλαδή των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δύο «κοινοτήτων» δε νοείται. Τέτοια διάσκεψη επιτρέπει στο αποικιακής κοπής και έμπνευσης σχέδιο των εγγυήσεων να επιβιώνει καταδυναστεύοντας και τη λύση, ενώ η εγγυήτρια Τουρκία ήταν αυτή που εισέβαλε. Ακόμα χειρότερα, υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα ισότιμη με την Τουρκική μειονότητα του 16%. Ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να παραδώσει κοινότητα εκεί που παρέλαβε κράτος. Ο διάδοχός του όμως το επιδιώκει.

Ο κατοχικός στρατός θα παραμείνει «μεταβατικά» σύμφωνα με το σχέδιο. Το «μεταβατικά» των Τούρκων εννοείται ότι σημαίνει «εις το διηνεκές», και είναι δική μας ευθύνη να διαγνώσουμε ότι με το στρατό κατοχής σε σχέδιο λύσης, αυτός θα είναι στρατός κατοχής ολόκληρης της Κύπρου! Ούτε οι έποικοι θα φύγουν. Αυτό το διαρκές έγκλημα πολέμου θα νομιμοποιηθεί, με κάποιους να λαμβάνουν την Κυπριακή υπηκοότητα και κάποιους να μένουν με άδεια παραμονής (και μελλοντική υπηκοότητα βεβαίως). Κάνεις δεν επιστρέφει στην Τουρκία.

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82

Και βέβαια το πολιτειακό είναι ο ορισμός του απαρτχάιντ και του βιασμού κάθε έννοιας δημοκρατίας. Το δικαίωμα βέτο των Τουρκοκυπρίων που προβλέπεται, θλιβερό απομεινάρι σε χειρότερη μορφή του Σχεδίου Ανάν, εγγυάται ότι κουμάντο θα κάνει η Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία, ότι οι Ελληνοκύπριοι θα ακολουθήσουν το δρόμο της προσφυγιάς, μη αντέχοντας τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν και μη ελέγχοντας πια την ενιαία προσεχώς πατρίδα τους. Άλλωστε το δόλωμα είναι ακριβώς η επανένωση, η οποία όμως γίνεται με τους όρους της Τουρκίας.

Αυτό το σημείο δεν αποτελεί μόνο καταστροφή για την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά μέσω μιας Κύπρου ελεγχόμενης από την Τουρκία, καθιστά και την Ευρωπαϊκή Ένωση όμηρό της, αφού τίποτα δε θα γίνεται στην Ευρώπη αν δε συμφωνεί και η Κύπρος, της οποίας την πολιτική θα καθορίζουν πλέον οι Τουρκοκύπριοι, άρα η Τουρκία!

Η Κύπρος έχει μπορέσει τα τελευταία χρόνια να βελτιώσει τη θέση της γεωπολιτικά, με μια συνεπή πορεία που έπαιζε σε πολλά ταμπλό, από την ένταξη στην ΕΕ μέχρι τη μεθοδική έρευνα κι εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, οι οποίοι αποτελούν μέσο άσκησης πολιτικής. Με την επιδιωκόμενη λύση, τα πλεονεκτήματα αυτά χάνονται και η Τουρκία αποκτά δικαιώματα και σ’ αυτά. Παρεμπιπτόντως, μπορεί κανείς να σκεφτεί αν η Ελλάδα είχε κι αυτή τέτοια πολιτική πώς θα ήταν σήμερα η κατάσταση, ενώ η σύμπραξη Ελλάδας-Κύπρου λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος. Δείχνει η Κύπρος στους εδώ γραικύλους πως άμα έχεις σχέδιο και πίστη στα δίκαιά σου, δεν έχει σημασία το μικρό σου μέγεθος.

Στην Κυπριακή κοινωνία οι απόψεις της με κάθε θυσία λύσης είναι ακόμα μειοψηφικές. Θα τολμήσουμε να πούμε ότι ενώ επί σχεδίου Ανάν αυτές δεν εκφράστηκαν και σε πολιτικό επίπεδο πέραν του δημοψηφίσματος, τώρα έχουν διατρήσει το πολιτικό σκηνικό και έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σημαντική, καθώς τα κόμματα που δεν υποκύπτουν εκφράζουν το 40% του εκλογικού σώματος, ενώ σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων των καθεστωτικών κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τάσσεται κι αυτό κατά. Αυτή η στάση του λαού μας στην Κύπρο είναι κι η μεγαλύτερη ελπίδα τόσο για το νησί όσο και για την Ελλάδα. Γιατί, αντίστροφα, η ευόδωση των σχεδίων στην Κύπρο, θα είναι το προανάκρουσμα για τη Θράκη και το Αιγαίο.

Για μιαν ακόμα φορά μετά το 2004, ο Κυπριακός Ελληνισμός πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του στα σχέδια της Νέας Τάξης και της Τουρκίας. Και δε θα πρέπει να κάμει μόνος του…

Advertisements

Δεκέμβριος 13, 2016 - Posted by | Πολιτική και πολιτισμός | , , , , ,

2 Σχόλια »

  1. Ο ελληνισμός των αρχών του εικοστού πρώτου αιώνα δείχνει πραγματικά ζαλισμένος, σαστισμένος, παρακολουθεί τις διεθνείς αλλά και τις εγχώριες εξελίξεις με παθητικότητα μάλλον ανάρμοστη για έναν λαό με την δική του ιστορία, ίσως επειδή δεν διέγνωσε έγκαιρα την ανάγκη ερμηνείας μιας νέας πραγματικότητας ενός κόσμου που άλλαξε με ταχύτητα από το 1990 και μετά…Ευτυχώς που ακόμα υπάρχει ο παράγοντας τύχη, κατά τύχη δεν έχουμε – ακόμα – διαλυθεί, θα μπορούσε κανείς να το πει αυτό και θεία πρόνοια, αναλόγως όπως αισθάνεται καλύτερα ο καθένας…Ευτυχώς πάντως στην Κύπρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2003 και ότι αυτό εξέφρασε δείχνει πάντα ζωντανό και εν εγρηγόρσει…

    Σχόλιο από Αναζητητής 1999 | Φεβρουαρίου 17, 2017 | Απάντηση

    • Πρέπει ν’ αντισταθούμε, ν’ αντιδράσουμε, η αντίσταση των λίγων σήμερα θα δείξει το δρόμο στους πολλούς. Από κάπου πρέπει ν’ αρχίσουμε…

      Σχόλιο από Fourokatos | Φεβρουαρίου 22, 2017 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: